Hoe presenteer je een webinar?

Heb jij last van benauwdheid tijdens het geven van een presentatie? Dan heb jij last van Glossofobie oftewel spreekangst. Uit onderzoek is gebleken dat er wereldwijd 40 tot 60% van de mensen last hebben van spreekangst. Bij de één is voor een groep spreken weggelegd en de ander ligt er een week van wakker. Vanaf de lagere school krijg je wel te maken met presenteren, maar het is toch een vak apart. Veel factoren hebben invloed op hoe goed jij kan presenteren. Is presenteren niet jouw sterkste kant? Dan zijn er een aantal tips die jou kunnen helpen!

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding doet wonderen bij presenteren. Het is ven belang dat u de inhoud goed voorbereidt. Het kan helpen om dit van het voren te oefenen of om over de inhoud in gesprek te gaan met mensen uit uw omgeving. Maar naast de inhoud is het ook belangrijk dat u de technologie die u gebruikt begrijpt. Zo voorkomt u onrust tijdens het presenteren. Voorafgaand het webinar begeleidt de projectmanager van Webinary u bij de voorbereiding van het webinar!

Maak gebruik van visuele ondersteuning

Visuele ondersteuning, zoals een PowerPoint-presentaties, een afbeelding of een video om belangrijke punten van je presentatie te ondersteunen, kan het presenteren gemakkelijker maken. Zorg ervoor dat de visuele ondersteuning niet te druk of te ingewikkeld is, omdat dit ook afleidend kan zijn tijdens het presenteren.

Zorg voor interactie

Probeer interactie te creëren met het publiek. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld polls, een Q&A, de chatfunctie of andere interactieve functies die beschikbaar zijn. Deze interactieve functies kunnen helpen om de aandacht van het publiek vast te houden. Als je bereidt bent om vragen van het publiek te beantwoorden, kan de   betrokkenheid van het publiek worden vergroot. Dit kan hen ook helpen om de inhoud van je presentatie beter te begrijpen.

Taal is meer dan woorden

Bij presenteren is het van belang dat je langzaam en duidelijk spreekt, zodat het publiek je goed verstaat. Zorg ervoor dat je op een rustig tempo met emotie en enthousiasme in je stem spreekt en pauzes neemt tussen de belangrijke punten. Emotie en enthousiasme in je stem, kunnen ervoor zorgen dat je presentatie levendiger overkomt bij de luisteraar. Maar een overtuigende lichaamstaal kan ook kracht aan je presentatie geven. Ook kan teveel informatie voor de luisteraar verwarrend worden. Blijf daarom bij de essentie van het verhaal en probeer niet te veel informatie in één keer te geven. 

Hebben deze tips u toch niet genoeg geholpen en zou u het fijn vinden om onder professionele begeleiding klaargestoomd te worden voor uw online presentatie? Dan helpen wij u graag verder, bij de mediatraining! 

Webinar en bereikbaarheid

Highlights:

Samenwerkingen:

Vraag een offerte aan